Teknoloji

Astronotlar Uzayda Nasıl Oluyor da Bitki Yetiştirebiliyor?

Birçok insan, uzayda bitki yetiştirmenin mümkün olmadığını düşünebilir. Ancak astronotlar, Uluslararası Uzay İstasyonu’nda (ISS) özel bir sistem kullanarak bitki yetiştirebiliyorlar.

Süreç hem teknolojik yenilikler hem de astronotların özverisi sayesinde gerçekleşiyor.

Astronotlar, uzayda bitki yetiştirmek için ‘Veggie’ adı verilen özel bir konteyner kullanıyorlar.

Konteyner, bitkilerin mikro yerçekimi koşullarında büyüyüp gelişebilmesi için uygun bir yapay ortam yaratıyor.

Veggie, bitkilerin ihtiyaç duyduğu tüm koşulları kontrol altında tutarak sağlıklı bir şekilde büyümelerini sağlıyor. Bu sistem sayesinde 10 Ağustos 2015’te astronotlar, uzayda yetiştirilen ilk marulu yediler ve oldukça beğendiler.

Peki ama bitkiler uzayda nasıl büyüyor?

ISS gibi kontrollü bir ortamda bile bitki yetiştirmek kolay iş değil. Dünyada bile bitki yetiştirmenin zorluklarını düşünecek olursak mikro yerçekimi ve kontrollü toprak, nem, ışık ve gaz koşullarında bitki yetiştirmenin ne kadar zor olduğunu tahmin edebilirsiniz.

Yerçekimi olmadığı için, bitki kökleri her yöne doğru büyüyebilir ve besinler ile su uzayda her yere dağılır. Bu durumu kontrol altına almak için Veggie, ‘bitki yastıkları’ adı verilen gübre ve toprak torbalarını kontrollü bir şekilde salarak bitki büyümesini sağlar.

Torbaların içinde, suyu emen küçük fitiller bulunur ve tohumlar fitillere yapıştırılır, böylece kökler tek yönde büyüyerek torbadan dışarı çıkar.

Marslı filminde olduğu gibi patates yetiştirmek kadar etkileyici değil ancak ISS de beklenmedik bir gıda kıtlığında elinde yedek plan tutuyor. 🙂

Kaynaklar: Science ABC, NASA

İlginizi çekebilecek diğer içeriklerimiz:

inebolu-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu