Ekonomi

OPEC+ Haziran politika toplantısı öncesinde petrol kesintilerini sürdürüyor

OPEC+ petrol üreticileri, bir sonraki politika hamlelerini belirlemek üzere 2 Haziran’da yapacakları önemli toplantıya yaklaşırken önemli üretim kesintilerini sürdürüyor. Halihazırda günlük yaklaşık 5.86 milyon varil (bpd) olan bu kesintiler arzı yönetmeyi amaçlıyor ve 2024’ün ilk yarısında sona erecek olan mevcut sürelerinin ötesine uzatılabilir.

Gönüllü azaltımların 2,2 milyon varil/gün tutarındaki son turu 30 Kasım 2023 tarihinde ilan edilmiş ve başlangıçta 2024 yılının ilk çeyreği için belirlenmişti. Ancak Mart ayında bu kesintiler Haziran sonuna kadar uzatıldı. Bu uzatma, yaklaşık 900.000 varillik toplam kesintinin bir parçası olan Suudi Arabistan ve Rusya’dan devam eden 1,3 milyon varillik bir azaltımı içermektedir.

Bu mevcut kesintiler, OPEC+’nın daha önce 2022 sonlarında üzerinde anlaşmaya vardığı ve 2024 sonuna kadar yürürlükte kalacak olan 3,66 milyon varillik kesintiye ek olarak uygulanıyor. Birleştirilmiş kesintiler şu anda günlük küresel petrol talebinin yaklaşık %5,7’sini temsil etmektedir.

OPEC+ ülkeleri 2024’ün ilk yarısı için spesifik üretim hedefleri konusunda taahhütlerini ana hatlarıyla açıkladılar. Örneğin Cezayir 0.051 milyon varil/gün kesinti taahhüdünde bulunurken, kesintilerden sonra 0.908 milyon varil/gün üretim hedefliyor. Benzer şekilde Suudi Arabistan da üretim hedefini 8.978 milyon varile düşürecek 1 milyon varillik büyük bir kesinti taahhüdünde bulundu.

OPEC+ ittifakının önemli bir oyuncusu olan Rusya, başlangıçta kesintileri 2024’ün ilk çeyreğinde 500.000 varil petrol ve petrol ürünü ihracatına kadar derinleştirme sözü vermişti. Ancak Mart ayında bu rakamı Nisan’dan Haziran’a kadar üretim ve ihracatta 471.000 varillik bir kesinti olarak ayarladı.

2 Haziran’da yapılacak OPEC+ toplantısı, grubun mevcut üretim kesintilerine devam edip etmeyeceğine ya da stratejilerini değiştirip değiştirmeyeceğine karar vereceği kritik bir toplantı olacak. Bu toplantıda alınacak kararların küresel petrol arzı ve piyasaları üzerinde önemli etkileri olması bekleniyor.

Reuters bu makaleye katkıda bulunmuştur.

Bu makale yapay zekanın desteğiyle oluşturulmuş, çevrilmiş ve bir editör tarafından incelenmiştir. Daha fazla bilgi için Şart ve Koşullar bölümümüze bakın.

haberakseki.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu